Un sondaj INSOMAR plasează AUR foarte aproape de PSD la europarlamentare

Un sondaj publicat de INSOMAR (Institutul Naţional pentru Studii de Opinie şi Marketing) pe 12 ianuarie 2024 (click aici) a fost realizat pe un eşantion de 1050 de respondenţi din România. Marja de eroare este estimată la 3,1%, iar validarea eşantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS.

PSD, AUR și PNL apar ca principalele forțe politice, evidențiind o competiție acerbă între aceste partide pentru sprijinul electoral. Prezența unor partide mai mici, precum USR, SOS și alte formațiuni, arată o diversitate interesantă în peisajul politic, sugerând că alegătorii sunt dispuși să exploreze opțiuni alternative.

Astfel, rezultatele INSOMAR arată că în privința alegerilor europarlamentare primele trei partide aflate în preferințele electoratului sunt PSD cu 25%, urmat strâns de AUR, cu 22%. PNL se clasează pe locul 3, cu 21%.

FOTO: INSOMAR

Unii analiști sugerează că diferența mică dintre PSD și AUR este dată de creșterea încrederii populației în partidul lui George Simion pe fondul ultimelor proteste.

De asemenea, în ciuda prezenței intense pe rețelele de socializare, partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, nu pare să obțină beneficii directe sau indirecte în urma tensiunilor dintre protestatari și actualul Guvern. Sondajul INSOMAR plasează SOS la doar 3%, alături de UDMR. Nici USR nu stă foarte bine, înregistrând o prăbușire în sondaje – doar 9%.

Potrivit INSOMAR, acest studiu vizează înțelegerea profundă a percepțiilor, atitudinilor și așteptărilor electoratului în contextul alegerilor europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale programate pentru anul 2024. Rezultatele acestui sondaj oferă o privire asupra percepțiilor și așteptărilor cetățenilor români în ceea ce privește alegerile și direcția politică a țării. 

Majoritatea respondenților consideră că alegerile europene sunt importante pentru viața lor în România, sugerând o conștientizare a interconectivității țării cu politica europeană. Socialistii și Suveraniștii sunt percepuți cu cea mai mare încredere, în timp ce Extrema Stângă și Liberalii au cote mai mici.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate