Unitatea și solidaritatea, sărbătorite la Piatra-Neamț: vizită oficială a delegațiilor din orașele înfrățite

În perioada 20-23 aprilie 2023, la Piatra-Neamț a avut loc o vizită oficială, la invitația primarului Andrei Carabelea, efectuată de mai mulți reprezentanți ai orașelor înfrățite cu municipiul Piatra-Neamț.

Delegațiile oficiale prezente în aceste zile au fost conduse de primarul orașului Roanne și președintele Aglomerației Roanneze, Yves Nicolin, pretorul Sectorului Ciocana din Chișinău, Sinilga Școlnic, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, primarul orașului Hliboca, Grigorii Vanzureac și reprezentantul orașului Lod, Shlomo Abramovici, care este vicepreședinte și prim-locțiitor al președintelui Asociației Evreilor Originari din România în Israel (H.O.R.).

Vineri, 21 aprilie, delegațiile prezente au fost primite la Primăria Piatra-Neamț, în cadrul unei întâlniri informale. Ziua a continuat cu o vizită la principalele obiective turistice din Ansamblul Curții Domnești și la Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie. După-amiază, delegația franceză a participat la premierea elevilor laureați de la concursurile „Olimpiadele Francofoniei” și Bienala „Victor Brauner”, la Colegiul Național „Petru Rareș”.

Obiectivele principale ale vizitei au fost semnarea protocolului de înfrățire cu sectorul Ciocana al municipiului Chișinău și reînnoirea jurământului de înfrățire cu Roanne, oraș cu care am sărbătorit anul trecut 30 de ani de înfrățire. Cele două momente au avut loc sâmbătă, tot la Primăria Piatra-Neamț, într-un cadru solemn și emoționant în același timp. Ziua a continuat cu inaugurarea Pieței Orașelor Înfrățite, un loc în care istoria orașelor înfrățite cu Piatra-Neamț este onorată și celebrată. Fiecare țară are dedicată o plachetă descriptivă, iar primarii prezenți au plantat împreună cu primarul Andrei Carabelea câte un alun, arborele care aduce noroc celui ce îl plantează.

Am trăit zile pline de emoție la Piatra-Neamț, alături de prietenii din orașele înfrățite! Emoția, solidaritatea, unitatea și dedicarea pentru comunitate sunt elementele care ne-au adus împreună în aceste zile și în deceniile de înfrățire ce au trecut. Într-un context global tulbure și nesigur, ca cel pe care îl trăim cu toții acum, prietenia și întrajutorarea care transcend granițele sunt cu atât mai importante și valoroase. În orașele cu care suntem înfrățiți am găsit oameni care ne-au fost aproape în momentele de bucurie și celebrare, dar mai ales în momentele grele, în care am avut nevoie de ajutor sau în care împreună am reușit să îi ajutăm pe alții. Trebuie să menționez ajutorul primit de la Roanne, încă de la începutul războiului din Ucraina, pentru refugiații ucraineni din Piatra-Neamț și sprijinul mediului de afaceri pietrean prin care am reușit să achiziționăm un sistem de alarmare pentru orașul Hliboca.

Vizita nu va rămâne doar simbolică sau formală, pentru că am discutat idei concrete. În relația cu Israel vom avea în zilele următoare mai multe propuneri către Ministerul Turismului și Ambasadorul Israelului în România, pentru a avea o rută de zbor directă din Israel către un aeroport din zona de Est a României. De asemenea, cu delegația franceză am continuat discuțiile începute în toamnă, la Roanne, unde cele mai multe proiecte converg spre zona educației: schimburi și colaborări între unitățile de învățământ din cele două orașe și promovarea francofoniei.

Mulțumirile și prețuirea mea merg către domnul primar Yves Nicolin, doamna pretor Sinilga Școlnic, domnul primar Constantin Cojocari, domnul primar Grigorii Vanzureac, domnul Shlomo Abramovici și delegațiile pe care le-au condus.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate