Unul din 3 părinți administrează copiilor medicamente inutile cu scopul de a reduce febra moderată. Primul pas către efectele secundare (STUDIU)

Pentru mulți copii sezonul rece vine cu expunerea regulată la virușii care circulă în colectivitate – la creșe, școli sau la grădinițe – iar o frunte caldă este adesea unul dintre primele semne care alarmează părinții.

În timp ce majoritatea părinților au învățat că o febră scăzută ajută organismul unui copil să lupte împotriva infecției, unul din trei ar administra medicamente pentru reducerea febrei la temperaturi sub 100,4 (n.red: grade Fahrenheit – o scară de temperatură utilizată în cadrul sistemului anglo-saxon de unități de măsură, echivalentul a 38 grade Celsius) lucru care Nu este recomandat conform sondajului național al Spitalului de Copii C.S. Mott. privind sănătatea copiilor (Universitatea Michigan Health).

„Unii părinți se grăbesc să le dea copiilor medicamente însă de multe ori este mai bine să lăsați febra să-și urmeze cursul. Scăderea temperaturii unui copil nu ajută, de obicei, la vindecarea mai rapidă a bolii. De fapt, o febră scăzută ajută la combaterea bolii. Există riscul de a administra prea multe medicamente atunci când nu este nevoie, ceea ce poate avea efecte secundare.”

Raportul se bazează pe 1.376 de răspunsuri ale părinților copiilor cu vârsta de până la 12 ani, chestionați între august și septembrie 2022.

Doi din trei părinții intervievați susțin că știu atunci când copilul lor are nevoie de medicamente pentru a reduce febra însă puțin peste jumătate sunt siguri că înțeleg modul în care citirile de temperatură se pot schimba în funcție de metoda utilizată.

Metoda folosită pentru a lua temperatura unui copil contează și poate afecta acuratețea măsurării. Părinții intervievați, cel mai frecvent, iau temperatura copilului lor prin scanarea frunții sau a gurii, în timp ce mai puțin de 1 din 6 părinți utilizează metodele urechii, axilei sau metodele rectale.

Termometrele de contact care se utilizează pe frunte sau în interiorul canalului urechii pot fi precise doar dacă sunt utilizate corect – în acest sens, citirile pe frunte pot fi inexacte dacă scanerul este ținut prea departe sau dacă fruntea copilului este transpirată. Cu termometrele pentru urechi, care nu sunt recomandate nou-născuților, ceara poate interfera cu citirea.

Pentru sugari și copii mici, temperaturile rectale sunt cele mai precise. Odată ce copiii sunt capabili să țină un termometru în gura închisă, temperaturile orale sunt, de asemenea, precise, în timp ce temperaturile la axilă sunt metoda cea mai puțin precisă.

„Termometrele de contact folosesc senzori electronici de căldură pentru a înregistra temperatura corpului, dar temperaturile pot fluctua în funcție de modul în care este măsurată”, se arată în studiu.

„Indiferent de dispozitivul folosit, este important ca părinții să revizuiască instrucțiunile pentru a se asigura că metoda este adecvată vârstei copilului și că dispozitivul este plasat corect atunci când măsoară temperatura”.

„Un sfert dintre părinți optează pentru a administra copilului lor mai multe medicamente pentru a preveni revenirea febrei, chiar dacă acestea nu ajută la îmbunătățirea stării de sănătate” – este una dintre concluziile studiului.

Lucrurile se schimbă în cazul nou-născuților sau a copiilor cu vârsta mai mică de 3 luni pentru care un consult de specialitate este absolut obligatoriu în cazul uni debut febril.

Febra poate ajuta la combaterea infectiilor

Febra poate fi benefică și există mai multe motive pentru a lăsa o febră scăzută să-și urmeze cursul la copiii mai mari – în principal pentru că funcționează ca o armă pentru a ucide virusul sau bacteriile care duc la alterarea stării generale.

Dovezile arată că febra face parte din răspunsul imun pentru a preveni replicarea virușilor și bacteriilor și, de asemenea, stimulează producerea mai multe globule albe și anticorpi.

Medicamentele care reduc febra maschează simptomele

„Medicamentele folosite pentru a scădea temperatura ameliorează și durerea, cu precizarea că durerea este adesea un semn care ajută la localizarea sursei unei infecții. Prin mascarea durerii, medicamentele care reduc febra pot întârzia stabilirea unui diagnostic și pot întârzia și primirea unui tratament adecvat acolo unde se impune”.

Dacă utilizați medicamente, aveți grijă să nu supramedicați

Atunci când părinții aleg să administreze medicamente pentru a reduce febra, este util să țină o evidență clară a temperaturii și a momentului când a fost administrat medicamentul. Acest lucru va oferi o înregistrare exactă în cazul în care febra copilului continuă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Părinții copiilor mici, în special, ar trebui să evite de asemenea să utilizeze combinații de medicamente împotriva răcelii împreună cu medicamente pentru reducerea febrei, din cauza riscului de supradozaj.

„După cum știm, toate medicamentele pot avea efecte secundare și chiar nu ne dorim ca cei mici să primească prea multe medicamente atunci când nu este absolut necesar”.

Mai multe despre acest studiu publicat cu două zile în urmă puteți citi pe sciencedaily AICI – CLICK.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate