Urmează testul de integritate pentru primarul Andrei Carabelea. Va acoperi sau nu hoția cu gunoiul făcută de cei dinaintea lui?

În Piatra-Neamț, pe un teren ce se află în proprietatea primăriei au fost îngropați 50.000 de metri cubi de gunoi provenit de la populația din Piatra-Neamț. Desigur că oamenii din Piatra-Neamț au plătit ca acest gunoi să ajungă la o groapă ecologică de deșeuri, nu să îl îngroape cineva și banii să fie delapidați.

Cum s-a întâmplat totul? Cu ajutorul corupției din primărie, înainte de 2014 s-a depozitat pe un teren al primăriei situat între groapa de gunoi de la Salubritas și râul Bistrița, sute de tone de materiale provenite de la demolarea fabricii Reconstrucția și de la alte demolări. Totul s-a făcut cu acordul tacit al autorităților și al conducerii primăriei, astfel, anumite firme rămânând cu milioane de lei ce ar fi trebuit plătite pentru ducerea acestor resturi la o groapă de gunoi.

După 2014, până în 2018, primăria Piatra-Neamț nu a mai vrut să mărească prețul gunoiului pe motive electorale și a pus la punct o șmecherie ca din cauza prețurilor subevaluate să nu dea faliment firma care avea contractul de salubrizare, adică Brantner. Astfel, gunoiul rămas după sortarea și reciclarea a ce se putea recicla din deșeurile adunate de la populația din Piatra-Neamț nu au mai fost dus la groapa de gunoi, ci acumulat în depozitul temporar al Brantner.

Timp de aproape 4 ani, la inițiativa conducerii primăriei și cu complicitatea primăriei Piatra-Neamț și a celor de la instituțiile de mediu, din gunoiul colectat de la pietreni nu a mai ajuns aproape nimic la depozitul legal de deșeuri și nimeni nu a observat asta. Toți banii ”economisiți” astfel cu încălcarea tuturor legilor au fost folosiți pentru a ține prețul la gunoi înghețat strict din motive electorale.

În 2019 situația a devenit brusc dramatică pentru primăria Piatra-Neamț, deoarece altcineva a câștigat licitația pentru salubrizarea municipiului Piatra-Neamț și depozitul temporar de la Brantner ar fi trebuit să fie gol, cel puțin așa era în acte, căci în realitate erau peste 50.000 metri cubi adunați în cei 4 ani în care nu s-a mai dus la groapa de gunoi.

Ce au făcut cei de la primărie? I-au pus pe cei de la Brantner să golească repede depozitul temporar și să mute ilegal cele 50.000 tone de deșeuri pe terenul pe care erau deja depozitate tot ilegal deșeurile provenite din demolări și așa s-a făcut. Pentru a nu bate la ochi, după mutarea gunoiului s-a pus un strat de pământ pe deasupra. Uite așa pe terenul primăriei, dat teoretic în concesiune celor de la Brantner, a apărut o nouă formă de relief. Un mare deal care are baza formată din resturi de la demolări și coama din 50.000 tone de compost neconform cum îl denumesc cei de la mediu și pe deasupra acum are vegetație ca orice deal natural.

Prinși cu mâța în sac, cei de la primărie, cu complicitatea celor de la mediu care sunt de aceeași culoare politică, au spus că cei 50.000 metri cubi de deșeuri puse pe malul Bistriței vor fi folosiți ca să acopere o altă groapă de gunoi, lucru absolut imposibil. Nu mai muta nimeni gunoiul pus peste bucăți de beton, dar așa au mai lungit-o o perioadă.

Acum joaca s-a terminat. Brantner își face bagajele și o nouă firmă va prelua salubrizarea zonei Piatra-Neamț, iar terenul aflat acum în concesiune la Brantner pe care este noua formă de relief formată din zeci de mii de tone de gunoi va reveni primăriei.

Acum, actualul primar, Andrei Carabelea, trebui sa își dea testul de integritate, iar presiunile vor fi enorme, deoarece sunt în joc sume fabuloase de bani. El ar putea acum să refuze să ia la primărie terenul cu gunoi pe el și să ceară aducerea la forma inițială sau să acopere toată hoția și să preia muntele de gunoi sperând că se va da vreodată vreo derogare de la minister sau se va întâmpla vreo minune să poată să rămână acel gunoi pe veci acolo, căci altfel primăria va plăti peste 10.000.000 lei să aducă terenul la starea inițială.

Va acoperi Carabelea toată hoția și va face ca primăria Piatra-Neamț să aibă pe cap și o bombă ecologică cu un munte de gunoi care ar putea nenoroci bugetul municipiului sau va refuza și va deschide Cutia Pandorei?

Estimarea de gunoi din acel munte este de aproximativ 30.000 metri cubi de deșeuri provenite din demolări și aproximativ 50.000 metri cubi de compost neconform rezultat din gunoiul adunat de la populație. La prețurile actuale de depozitare pe groapa de la Salubritas/Rosal primăria ar trebui să plătească aproximativ 14.000.000 lei doar să arunce ce au acolo, fără să luăm în calcul cheltuielile de transport.

Să vedem ce va face ecologistul Carabelea cu muntele de gunoi…

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate