Vă rog imperios să încetați orice acțiune de acest fel!

Urmare a numeroaselor reclamații primite, cu privire la aerul irespirabil produs de arderea resturilor vegetale de pe culturile de cartof, vă rog imperios să incetați orice actiune de acest fel.

Recomand ca resturile vegetale de pe culturile de cartof, să le depozitați la marginea ogoarelor, pentru a putea fi folosite in anul urmator ca ingrășământ natural.

Vă reamintesc că arderea vegetaţiei, a miriștilor sau a resturilor vegetale este strict interzisă!

Legislația privind PROTECȚIA MEDIULUI interzice incendierea vegetației uscate, fiind prevăzute amenzi uriașe, greu de suportat, cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform “HGR nr. 537/2007 – privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor” arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.

Arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale, având consecințe grave asupra biodiversităţii, astfel de practici, ducând la distrugerea habitatelor, dispariţia unor specii de plante şi animale şi reducerea biodiversităţii din zonele afectate.

În plus, legislația europeană stabilește standardul pentru bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor iar aici fiind menționate expres obligativitatea de menţinere a nivelului de materie organică din sol și interdicţia de a incendia vegetația.

Vă rog să țineți cont de legislația în vigoare și să nu mai incendiați terenurile.

În perioada următoare vor avea loc numeroase controale și verificări, iar amenzile sunt foarte mari!

Cu stimă!

Primar,

Tifui Dumitru Bogdan

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate