Viața bate filmul: Ministrul PNL Boloș vrea inspectori ANAF militarizați. Premierul Ciolacu: “Tragi după camioane, eşti John Wayne?”

 În peisajul politic românesc, uneori pare că realitatea depășește cu mult ficțiunea. Iar ultima propunere a ministrului Finanțelor, liberalul Marcel Boloș, privind dotarea inspectorilor ANAF cu arme de foc, este o ilustrare perfectă a acestui fenomen.

Ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloș, își imaginează o armată de inspectori antifraudă cu PISTOALE la șold, gata să-și facă loc prin economia subterană românească ca niște cowboys moderni. Asta reiese din declarația pe care a făcut-o recent.

Avem această noutate pentru militarizarea inspectorilor ANAF. Trebuie să spun că noutatea nu este doar asta, legată de militarizare, și de această posibilitate pe care o vor avea legală de port armă, inclusiv de protecție în timpul serviciului, ci structurile teritoriale județene, să știe evazioniștii că activitatea economică ilicită va fi cu data aprobării ordonanței de urgență urmărită de aceste servicii teritoriale județene (…)”, a spus Boloș.

Aceasă propunere a creat o stare de șoc în mediul de afaceri.

Întrebat dacă inspectorii ANAF știu să folosească o armă, ministrul liberal a precizat că decizia privind militarizarea Direcţiei Antifraudă Fiscală ar urma să fie implementată în timp şi nu de îndată.

Nu discutăm de o decizie pe care o luăm de îndată, este o decizie pe care o implementăm în timp şi pe care, împreună cu sprijinul MAI, urmează să o punem la punct, ei fiind cei care eliberează certificatul de port-armă. Şi, din acest punct de vedere, credem că lucrurile trebuie să se aşeze într-o normalitate”, a mai declarat Marcel Boloş.

Apropo de normalitate, măcar premierul Marcel Ciolacu rămâne ancorat în realitate. La două zile după declarațiile făcute de acel ministru, Ciolacu nu s-a putut abține să califice propunerea de mai sus ca fiind „o prostie”.

E o prostie şi rămâne o prostie. Dacă te duci într-un control, undeva, suni Poliţia, Jandarmeria. Asta nu de astăzi, ci de când s-a înfiinţat.

Astăzi s-a descoperit această tâmpenie. Cineva şi-a dorit să aibă pistol, de la ANAF.

Nu o aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suport de la Jandarmerie şi de la MAI. Tragi după camioane, eşti John Wayne?”, a afirmat prim-ministrul României.

Într-o țară unde problema corupției și a evaziunii fiscale este reală și presantă, poate că autoritățile publice ar trebui să își concentreze eforturile și resursele pe măsuri eficiente și realiste de combatere a acestor fenomene. Să lase filmele de acțiune pentru serile de sâmbătă și să se concentreze pe construirea unei societăți mai juste și mai transparente, cu sau fără inspectori ANAF înarmați.

Și, înainte de a propune gloanțe în lupta cu evazioniștii care cedează mai greu când li se confiscă marfa, să se gândească că or exista metode mai moderne și non-violente, decât să teleporteze mediul de afaceri din România în Vestul Sălbatic.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate