VIDEO: Aparținătorii așteaptă uneori ca proștii la UPU Piatra-Neamț să se îndure cineva să vorbească cu ei

În ultima perioadă am primit multe reclamații despre modul în care sunt tratați pacienții la spitalul din Piatra-Neamț și despre modul defectuos în care se comunică cu aparținătorii. Din păcate, multe dintre reclamații nu au la bază probleme medicale, ci probleme de comunicare, dar nici pe comunicare nu se mai poate da vina, ci pe management. Probleme de comunicare poți să ai o lună, două, un an, doi, dar dacă nu se rezolvă înseamnă că problema e în altă parte și am discutat asta de nenumărate ori, deci nu vom mai relua subiectul. E un mare dezinteres în a se pune la punct o comunicare umană cu pacienții, dar mai ales cu aparținătorii.

Spre exemplu, o doamnă și-a adus mama care se simțea rău la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, luni, 16 ianuarie, în jurul orei 13.30. După aproape 7 ore, fiica pacientei încă aștepta să afle care este starea de sănătate a mamei. Am discutat cu dumneaei să înțelegem ce s-a întâmplat. Aparținătoarea ne-a declarat că s-a prezentat cu mama acesteia la UPU, a lăsat actele necesare pentru pacientă, informații despre tratamentul pe care îl urmează. Pacienta a rămas în UPU în acest timp, iar fiica a ieșit din clădire, în zona pentru aparținători.

„Pe la 16.25 m-au sunat și au zis – Veniți și o luați pe doamna. Este bine, tensiunea este bună, normală, rămâne cu același tratament. Eu de vreo două zile am văzut că se simte rău. I se învinețesc buzele, i se înnegresc unghiile, i-am măsurat tensiunea, îi urcă și îi coboară. A ajuns la 88 cu 44.

Fiind la 87 de ani, în cărucior cu rotile, n-am îndrăznit să chem salvarea. Zic, ce-o vrea Dumnezeu… Am adus-o cu un taxi, am dat toate detaliile și mi-au zis că e bine. Vin, o îmbrac, o găsesc pe scaun la triaj pe hol, în scaunul cu rotile și mi se spune că e liberă. Zic – dați-mi foaia, ieșirea, niște documente, niște acte. Cum demonstrez ce are, EKG? – Mi-au spus că nu îi trebuie nimic.

Am început să insist, au venit cu o foaie. Pe urmă au mai adus una, dar între timp am spus că eu nu o iau așa acasă până nu îmi dau actele care trebuie să demonstreze că a fost la spital. Eu o duc acasă cu taxiul. Dacă ea moare în taxi, cum demonstrez că a fost la spital?

Am ieșit afară din triaj și am lăsat-o acolo. Când m-am uitat, ea nu mai era, au băgat-o înăuntru, i-au făcut probabil o EKG și au venit cu două hârtii. Zic, dar cine i-a făcut EKG-ul, cine a văzut-o, ce medic? Nimic. După vreun sfert de oră, după ce am început să insist, au zis că medicul de la urgențe.

Dar cardiologul? Au zis că nu este nevoie de cardiolog. Cum e posibil, după atâtea ore? Are o etate, dar poate mai are zile! Au scos-o cu hârtiile, cu un brancardier. Hârtiile i le-au dat mamei, nu mie, dar ea este invalidă și are Alzheimer, nu este în gradul de a-și purta singură de grijă.

Acum (ora 20.00) au luat-o și nu mai știu nimic din ce se întâmplă. Chiar trebuie să murim dacă mai avem zile la triaj, în UPU?”, ne-a declarat femeia.

VIDEO IN PROCESARE

Această problemă la secția UPU a spitalului din Piatra-Neamț este, din păcate, extinsă la toate spitalele din Neamț pentru că instituțiile care ar trebui să oblige spitalele să se comporte profesionist sunt conduse de oameni puși politic și au peste 50% din personal la un nivel de incompetență gravă. La noi, în Neamț, dacă mergi în regim de urgență la un spital, în cel mai fericit caz pleci cu o rețetă, dar de acte medicale nici nu poate fi vorba. Ți se spune, poate, ce cred ei că ai, dar analize sau fișă medicală sau în clar ce medici sau asistenți s-au ocupat de pacient sunt doar vise. La Piatra-Neamț nu exista așa ceva. Personalul medical e mult prea plin de el, important și arogant.

Am încercat acum câțiva ani să facem un studiu de caz (click aici pentru articol) și am fost cu un pacient cu o ruptură musculară la toate spitalele din Neamț, iar pentru comparație și la spitale din județul învecinat, Harghita. Le-am arătat celor de la Neamț cu ce pleacă în mână un pacient care iese de la spitalul din Odorheiul Secuiesc, de exemplu, dar nu ai cu cine. Cei de la Neamț sunt un fel de semizei care nu pot fi deranjați și puși să facă hârtii. Vă mai arătăm o dată mai jos cum arată hârtiile cu care iese un pacient cu o problemă medicală nu foarte gravă de la un spital din alt județ.

Discuțiile despre modul defectuos în care se comunică la UPU și în mai tot spitalul din Piatra-Neamț sunt deja plictisitoare pentru că mai toți oamenii din Neamț au avut neplăcerea să afle pe pielea lor sau de la rude ori prieteni aceste lucruri. Din câte se pare, nu se vrea să se rezolve această problemă pentru că sunt unele cadre medicale care sunt un fel de vedete, un fel de mici zei care nu pot fi deranjați și nimeni nu pare să aibă bărbăția manegerială să deranjeze vedetele din spital.

La fel cum au angajat tot felul de nepoți, amante, rude sau asistente care nu știu pe ce lume sunt, dar au dat șpagă, ar putea angaja la spital, cel puțin la UPU, 2-3 persoane, să fie câte una pe schimb, care să se ocupe doar de comunicarea dintre cadrele medicale și aparținătorii care stau ca vai de ei și așteaptă ca proștii ore întregi să afle ceva. Sunt soluții simple, dar se pare că nu se vrea sau nu pasă nimănui, s-au dezumanizat toți cei care ar putea să facă ceva.

I.R.

PS: În cazul prezentat mai sus am vrut să verificăm măcar neoficial care e situația din punctul de vedere al cadrelor medicale. Poate sunt lucruri pe care aparținătorul le-a interpretat greșit sau nu le-a înțeles, dar la UPU am dat peste semizeii care ne-au explicat că trebuie să contactăm purtătorul de cuvânt sau să contactăm șefa de secție care desigur că nu era de serviciu. Așadar, dacă spitalul are de spus ceva, știe unde ne găsește. Noi am obosit să tot încercăm să fim apărătorii lor în fața celor care ne sună la ziar în condițiile în care ei fac pe interesanții și nu comunică.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate