(VIDEO/DECLARAȚII) Despre incendiul cu victimă din Roznov: oamenii acuză că pompierul de la SVSU a venit după 20 de minute, deși sediul se află la câteva sute de metri. Care este adevărul?

Un incendiu violent în urma căruia un bărbat a ajuns cu arsuri la spitalul din București s-a produs în data de 25 mai pe strada Libertății din orașul Roznov:

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț și SVSU Roznov.
La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă în interiorul și la acoperișul a două case și la anexe gospodărești cu posibilitatea propagării la o altă casă din imediata vecinătate
, transmitea ISU Neamț în noaptea cu pricina. Articolul poate fi recitit aici – click.

După acest eveniment au apărut în spațiul public diverse acuze la adresa pompierului de la SVSU Roznov care ar fi ajuns prea târziu și care, din spusele celor intervievați, ar fi avut o atitudine zeflemitoare, sosind la intervenție fără echipament corespunzător, surpins cu mâinile în buzunar, privind oarecum pasiv. Aceste aspecte ne-au fost semnalate și pe adresa redacției, ca atare, am luat legătura cu persoanele direct implicate în această poveste pentru a înțelege exact ceea ce s-a întâmplat. Nu ne permitem să arătăm cu degetul în nicio direcție prin urmare am considerat că cel mai corect ar fi ca fiecare să își expună bucățica lui de adevăr.

Vă prezentăm în cele ce urmează atât versiunile vecinilor care au fost afectați de izbuncnirea acestui incendiu cât și declarația conducătorului autospecialei, cel care face subiectul acestui articol. Nu ne pronunțăm în niciun fel, concluziile vă aparțin în totalitate.

Ce spun vecinii:

Pompierii au venit după 20 de min (n.red – SVSU Roznov), așa de greu. Am sunat la Piatra și cei de acolo au luat legătura mai departe cu ei. […] El (n.red: victima incendiului, bărbatul de 84 de ani) la 10 seara a făcut foc în casă. Ce a fost, cum a fost…am venit aici la geam, m-am uitat, era perfect, fum deloc. La 12 și 10, cam așa (n.red: 00.10), eu dormeam în cameră aici și aud: „Băi Ioane, văleu, văleu!”. A făcut focul, îi era și lui frig, na. Ce-a căzut acolo la sobă de într-o oră să ia foc așa, nu știu. Într-adevăr, la soba aia eu cred că el a avut niște motorină acolo. […]Noroc c-am fost acasă că dacă nu eram, era jale. Mai aveam și eu două butelii acolo, a lui a explodat. Ne-a ars și nouă magazia, am pus niște tablă pe casă. Curent nu avem, nimic nu avem acum” declară vecinii.

Povestea continuă și aici intră în scenă conducătorul autospecialei de la SVSU:

După 20 de minute? A venit numai șoferul și l-a pus pe dânsul (n.red. soțul doamnei intervievate) – i-a dat lui furtunul că doar el era pompier acum, s-a reprofilat. A venit mașima doar cu șoferul, a zis că n-au oameni. Cum domnule nu sunt oameni? Mașina nu era încărcată cu apă. N-a venit în timp util că dacă venea în 5 minute cum s-a spus – nu e adevărat!- locuința mea nu era afectată și nici a lui (a victimei) atât de tare. Că de ce nu-s asigurat? Apăi eu din pensie, cum să fac treaba asta?

[…]Am fost la Primărie, am completat cerere și am solicitat să mi se ia gunoiul și un ajutor în limita…așa. Dacă venea în timp util, nu se ajungea la așa ceva. A venit cu furtunul și i-a zis soțului „stinge tu că eu nu pot, că eu am burta mare”.

Ce spune conducătorul autospecialei – Doru Constantin Popa:

Bună ziua, numele meu este Popa Doru Constantin, sunt conducătorul autospecialei SVSU Roznov, nu sunt angajat de prea mult timp – am aproximativ o lună – dar tot ce înseamnă protocolul ce ține de SVSU și serviciul de pompieri le stăpânesc și pot să spun că am acționat în moment chiar optim după părerea mea.

De la apel – apelul mi-a survenit pe telefonul fix la ora 00.21 iar eu la incendiu am ajuns la 00.25. Mărturie stau înregistrările de pe camerele video ale orașului Roznov și raportul făcut de de către Poliția Națională vizavi de apelul la 112”.

L-am întrebat pe domnul Popa cum își explică faptul că oamenii susțin că a ajuns prea târziu, de unde această confuzie – dacă vorbim de o confuzie.

Există posibilitatea într-adevăr să fie o confuzie pentru că autospeciala pe care o are în dotare SVSU Roznov are o cantitate mică de apă – în jur de 2000 de litri. La o intervenție cum a fost asta, 2000 de litri e o cantitate relativ mică. Când au ajuns pompierii militari eu deja aproape terminasem apa. M-am dus la șeful de intervenție și am cerut permisiunea să îmi spună ce să fac: să mă alimentez eu sau mă alimentează dânșii dintr-o cisternă a lor. Dumnealui (n.red: șeful de intervenție) a zis nu, mergi și alimentează-te singur pentru că noi avem nevoie de apă ca să lucrăm noi. Și am plecat și m-am alimentat singur de la..aproape de remiza PSI pe care o avem. În acest timp – a durat un pic – m-am întors la locul incendiului cu mașina plină. Probabil că oamenii m-au văzut doar când am venit înapoi, nu când m-am prezentat la incendiu.

La momentul când am ajuns la incendiu m-am dus din nou la șeful intervenției și l-am întrebat: este nevoie să întind dispozitivul din nou ca să mai dau cu apă sau credeți că…? A zis nu, stai liniștit că dacă mai am nevoie de tine îți spun eu dar nu părăsi locul. Și n-am plecat, am așteptat ordine”.

Legat de fotografia în care apare fără echipament, cu mâna în buzunar, domnul Popa precizează următoarele:

Dacă e o posibilitate ca cei ce v-au trimis fotografia să arate și ora la care a fost făcută, să vedeți care e diferența de la ora 00.21 până la când a fost făcută – deci era aproape după 2 ore”.

Materialul video cu declarațiile complete poate fi urmărit mai jos:

Pe aceeași temă:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate