(VIDEO/FOTO) Sărbătoarea Războienilor – un eveniment deosebit cu resfințirea Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă

Sărbătoarea Războienilor a avut loc ieri, 31 iulie pe platoul recent reconfigurat al Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă.

Evenimentul a debutat cu o ceremonie militară cu depunere de coroane, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la ridicarea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi din Piatra-Neamţ a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă – în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde, marele Ştefan Voievod a susţinut una din cele mai mari bătălii ale sale împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Atribuirea denumirii de ,,Războieni” Regimentului 15 Dorobanţi, prin Înaltul Decret nr. 2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoaşterii acestui moment important al trecutului militar naţional.

A urmat un spectacol medieval în premieră – o scurtă reconstituire a unei înfruntări între moldovenii lui Ștefan cel Mare și turcii lui Mahomed al II-lea, urmată ulterior de o prezentare de echipament și armament specifice perioadei.

În a doua parte a zilei manifestările s-au mutat pe scena amenajată în primul platou al parcului, unde au urcat copiii care au interpretat muzică precum și cântăreți de muzică populară si ușoară, ansambluri folclorice, cum ar fi: ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, Nemuritorii, Viorica Macovei, Mihaela Gurău, Vasilica Tătaru, Grigore Gherman și ADDA – un spectacol prezentat de Sabina Blanariu.

Seara s-a încheiat cu un minunat foc de artificii.

Imagini și video, mai jos:Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate