VIDEO – Greu de demolat. Podul de la Spital, construit cu simț de răspundere, a fost dărâmat din interese demne de atenția DNA

De la bun început precizăm că nu suntem specialiști în domeniul construcțiilor. În cel mai bun caz putem emite opinii. Cu toate acestea, de când a început demolarea podului de la Spital, care pare a fi un fel de muncă sisifică, au ieșit la iveală niște detalii tehnice care merită discutate în spațiul public.

Am primit recent un telefon la redacție din partea unui inginer în construcții care a văzut multe la viața lui. Din punctul său de vedere, administrația municipiului demolează unul dintre cele mai trainice poduri construite vreodată în România.

Acest inginer a făcut și o serie de referiri la o tehnologie de inspirație japoneză care ar fi fost folosită când s-a construit podul pentru a rezista la cutremure și încărcături mari. Comparativ cu alte structuri din beton armat, acest pod se remarcă prin prezența numeroaselor șufe groase metalice care susțin grinzile și structura din beton. Această inovație tehnologică oferă podului o elasticitate și rezistență superioare, fiind proiectat să facă față atât cutremurelor puternice, cât și încărcăturilor grele.

O analiză la fața locului arată faptul că structura metalică nu pare să fie afectată de vremuri, neavând semne deosebite de rugină sau degradare.

Este inexplicabil de ce s-a decis demolarea podului, mai ales că din expertiza efectuată în anul 2018 (detalii AICI) reiese că administratorul drumului NU deține documentația aferentă construcției podului prin anii ’70 și a intervențiilor ulterioare.

Așadar, cineva a decis să demoleze un pod despre care nu se cunosc prea multe, dar iată că acum este vizibil pentru oricine ce structură deosebit de rezistentă avea. Poate atunci când e vorba de demolat o construcție importantă, nu ar fi rău să se ceară și 2-3 contra-expertize independente pentru a se lua cea mai bună decizie. Din păcate, și aici administrația a eșuat în comunicarea cu cetățenii, fiind lipsită de transparență și neprezentând niciun dialog între specialiști pe această temă.

În cazul podului de la Spital, despre care putem opina acum că ar mai fi rezistat mult timp doar cu lucrări de întreținere, s-a decis demolarea completă. În schimb, în cazul podului de la Piață, despre care e bine să nu uităm că s-a prăbușit parțial (AICI mai multe imagini în care se poate vedea cât de afectată e structura fier-beton), s-a decis o simplă „renovare” și transformarea lui din 2 benzi în 3 benzi(!), adică podul vechi, parțial dărâmat și „reparat”, va prelua întreg traficul greu de pe variantă, plus banda unică pentru autobuze. Noul pod, practic, nu ajută cu mare lucru.

Așa cum am mai spus, nu suntem specialiști, dar putem să ne exprimăm opinia că la Piatra-Neamț pare că cineva a încurcat podurile și a inversat demolările.

Înainte să ne culcăm pe o ureche spunând că merge și așa, că doar e cu bani europeni, ar trebui să ne intereseze mai mult ce se întâmplă cu aceste lucrări, deoarece gradul de cofinanțare din bugetul local mai are puțin și ajunge la 50%. Conform unei informări puse la dispoziție de Primăria Piatra-Neamț, strict pe acest culoar de mobilitate (Bulevardul Decebal, Piața Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Traian) valoarea totală a lucrărilor este de 42,9 milioane lei, din care 25,6 milioane lei sunt plătiți de UE, iar 17,3 milioane lei din bugetul local (~40%).

Așteptăm cu interes și alte opinii avizate din partea specialiștilor în construcții după ce vizionează materialul de mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate