VIDEO – Întâlnire la Prefectură pe tema lipsei locurilor în creșe. Inspectoratul Școlar a chiulit

La inițiativa prefectului Adrian Niță, a avut loc azi o nouă întâlnire la Prefectura Neamț pe tema lipsei locurilor din creșele din Piatra-Neamț. La întâlnire au participat prefectul Adrian Niță, reprezentanții unor unități școlare, părinți și reprezentanții primăriei. Cel mai important jucător, cel care numește conducerea creșelor, Inspectoratul Școlar Neamț, a chiulit și nu a trimis nici măcar un reprezentant.

Cei prezenți au discutat pe diverse soluții pentru rezolvarea crizei, primăria Piatra-Neamț a venit cu veșnica soluție, Școala din Speranța, și au mai venit cu o soluție de suplimentare a locurilor deja existente la creșele din oraș, doar că Inspectoratul Școlar era absent nemotivat și nu s-a putut estima corect necesarul de locuri așa că se va aștepta până pe data de 18 când cei care se ocupă de creșe vor ști exact pe ce lume se află, căci momentan ei nu au auzit de estimări, statistici, previziuni… ei așteaptă să tragă întâi apa și apoi pot spune care este necesarul de hârtiei igienică.

Este de apreciat implicarea prefectului în rezolvarea problemei. Fără această implicare nu credem că se puteau face pași spre rezolvarea problemei.

De asemenea este de apreciat și faptul că primăria nu l-a mai trimis doar pe viceprimar să se bâlbâie, ci au venit mai mulți reprezentanți, cu lecțiile învățate și cu soluții. Mai bune sau mai nefericite, dar au gândit niște soluții și s-a depășit stadiul de bălăcăreală politică infantilă din toate părțile.

Dincolo de toate aspectele, autoritățile implicate nu trebuie să uite că în Constituția României există un articol 32 care vorbește de DREPTUL la învățătură. Deci e obligația statului să asigure locuri în creșe, grădinițe, școli, etc. În Constituția României nu este nici un articol care să stipuleze că părinții trebuie să se milogească, căciulească sau să șpăguiască pe cineva pentru a găsi un loc într-o creșă sau grădiniță pentru copil.

COMUNICAT DE PRESĂ

04.07.2023

Pași concreți în rezolvarea problemei locurilor din creșe

În urma întâlnirii de astăzi de la Instituția Prefectului, la care au participat reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț, ai părinților, directorul Creșei Piatra-Neamț, manageri ai unor instituții de învățământ din oraș și reprezentanți ai DSP și ISU Neamț, s-au stabilit o serie de pași care vor fi urmați pentru soluționarea deficitului de locuri din creșe până la finalizarea proiectelor de modernizare a Creșei Precista și de construcție a două noi creșe pe strada Mihai Viteazul și în cartierul Văleni.

În primă fază, directorul Creșei Piatra-Neamț va transmite către Primărie o situație clară a copiilor care nu au fost admiși în prima etapă de repartizare la creșe, pentru a putea evalua corect necesarul de locuri, având în vedere că instituția noastră nu a fost informată oficial cu privire la nevoia de locuri pe care o are Creșa. Situația va fi actualizată pe măsură ce apar și înscrierile din etapa a 2-a și se finalizează înscrierile la grădiniță, după data de 18 iulie.

Deși Inspectorul Școlar General nu a fost prezent astăzi la întâlnire, ignorând părinții și problema locurilor din creșe, ISJ Neamț va fi înștiințat oficial pentru a solicita Ministerului Educației o suplimentare a locurilor la creșe, prin transformarea unor locuri de grădiniță după etapa finală de înscriere.

După întâlnirea de astăzi, părinții prezenți au mers într-o vizită la grădinița din Speranța, spațiu pe care Primăria l-a identificat pentru a amenaja acolo grupele de creșă necesare pentru acoperirea solicitărilor. Părinții care au fost astăzi în Speranța s-au declarat mulțumiți de condițiile de acolo, însă mai au rețineri, pe care Primăria își asumă că le va soluționa până la începerea activității, pe 1 septembrie. Grădinița din cartierul Speranța oferă cele mai moderne condiții din oraș pentru desfășurarea activităților de educație și îngrijire, fiind o clădire complet nouă, și poate susține amenajarea unui număr mare de grupe de creșă. Sâmbătă aceasta, de la ora 10:00 va mai avea loc încă o vizită la grădinița din Speranța pentru părinții interesați; mai multe detalii vor fi transmise pe site-ul Creșei Piatra-Neamț: https://www.cresapiatraneamt.ro/

Căutăm în continuare cele mai bune soluții pentru acoperirea deficitului de locuri din creșe, ne dorim o colaborare interinstituțională cât mai eficientă și ne bucurăm că astăzi, prin întâlnirea organizată la Instituția Prefectului, am mai făcut un pas pentru soluționarea acestei probleme existente de ani de zile.

Biroul Comunicare

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate