(VIDEO) Probleme extrem de importante, discutate în ședința coordonată de Prefectul județului Neamț, Adrian Niță

Zilele trecute, Prefectul județului Neamț, domnul Vasile-Adrian Niță, a coordonat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a aprobat mai multe hotărâri, două dintre ele pe teme extrem de importante pentru locuitorii județului nostru.

Prima vizează găsirea de soluții astfel încât romașcanii să nu mai aibă probleme cu furnizarea apei potabile. Concret, Prefectul județului Neamț a transmis că îl „interesează ca situația actuală, când Romanul este alimentat cu apă cu presiune scăzută, să dispară„. Într-o primă fază, conducerea Companiei Județene Apa Serv va solicita de la SC Apavital SA Iași creșterea debitului de apă furnizată până la debitul de tranzitare maxim admis de conducta actuală de joncțiune dintre cele două companii, adică aproximativ 225 mc față de 150 mc în prezent.

La această ședință au participat atât reprezentanți ai conducerii Apa Serv, cât și ai Primăriei municipiului Roman și au convenit că e obligația fiecărei părți de a identifica soluțiile potrivite pentru a se rezolva problema apei în acest oraș. Apa Serv, cu fonduri europene, în cadrul POIM, va realiza investiții la nivelul aducțiunii de apă și la captare, de aproximativ 20 de milioane de euro, iar Primăria Roman, fiind proprietar al rețelei de apă, trebuie să găsească soluții pentru modernizarea conductelor.

Pierderile de aproximativ 70% la apă care se înregistrează în prezent nu mai pot fi acceptate. Până pe data de 15 noiembrie, Apa Serv va transmite Prefecturii o analiză a problemelor existente la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului Roman, planul de investiții existent și necesarul de lucrări care vor duce la înlăturarea întreruperilor în alimentarea cu apă a orașului, urmând ca cei din conducerea Primăriei Roman să își stabilească un calendar al lucrărilor.

Suplimentarea cantității de apă nu va rezolva însă problema rețelei care in proporție de peste 65% este expirată, unele țevi fiind încă din anul 1904, tocmai de aceea îmi doresc ca reprezentanții primăriei Roman și cei ai APASERV să colaboreze, iar problema apei la Roman sa fie rezolvată.”, a transmis Vasile-Adrian Niță, Prefectul județului Neamț.

Al doilea subiect al ședinței a vizat aprobarea listei obiectivelor afectate de trăsnetul din 22 august, din cadrul Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț: „În urma analizei amănunțite, am stabilit care sunt instituțiile responsabile de remedierea defecțiunilor înregistrate la nivelul rețelelor electrice interioare, sistemelor de alarmare și alertare în caz de incendiu, efracție, sonorizare, iluminat fațade și a instalațiilor de împământare și protecție la trăsnet, aferente Turnului Clopotniță, Bisericii Domnești „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ și Teatrul Tineretului.

Astfel, va fi inițiat un proiect de hotărâre prin care se va solicita sprijin financiar din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, suma totală estimată fiind de 600 000 de lei.

Sunt probleme la care trebuie găsite soluții și de aceea am dat termene fixe până la care, cei în măsură, să identifice căile prin care putem interveni.”, a mai declarat Prefectul.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate