VIDEO REPORTAJ – Unitățile de învățământ din Piatra-Neamț, vacă de muls pentru băieții deștepți

Educația e una dintre marile promisiuni electorale cu care vânează voturi diverși candidați, de 30 de ani, la Piatra-Neamț. Frumos scrise pe hârtie sunt diverse proiecte pompoase de construire sau reabilitare a unităților de învățământ, deoarece, nu-i așa, toți ne dorim o Românie educată.

Din păcate, realitatea din teren este aceea că în spatele perdelei de fum generate de cuvinte alese și proiecte promise stau interese ale unor grupuri obscure care fac bani până și pe seama celei mai importante resurse a țării: copiii și educația. Iar „greaua moștenire” e transmisă și acceptată tacit din generație în generație de politicieni vremelnici care ajung la cârma orașului.

Cum se fac acești bani?

Cazul care a stat pe buzele tuturor în ultimele săptămâni – Grădinița nr. 2 cu program prelungit din Piatra-Neamț e cel mai bun exemplu de suspiciune și vom explica și de ce.

Aproximativ 150 de copii au fost scoși, în prag de începere de an școlar, dintr-o grădiniță care sub nicio formă nu era în prag de a se dărâma, deși pe hârtie lucrurile stau altfel.

Primarul Andrei Carabelea a declarat public că grădinița numărul 2 trebuie obligatoriu să intre în renovare acum, deoarece, spune domnia sa, e o „unitate care nu a mai beneficiat de lucrări din 1975”.

Ce ar urma să se renoveze din 1.8 milioane lei, bani europeni, potrivit primarului:

„Este vorba despre o lucrare amplă care nu se poate derula doar pe timpul vacanței de vară. Valoarea proiectului este de 1.800.000 lei, finanțat 98% de Uniunea Europeană și implică următoarele lucrări:

  • refacerea acoperișului;
  • termoizolarea pereților;
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare;
  • refacerea integrală a finisajelor interioare (pardoseli, pereți și tavane);
  • înlocuirea pereților din gips-carton simplu cu pereți din gips-carton rezistenți la foc, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • realizarea unei scări metalice exterioare;
  • relizarea rampei de acces cu înclinație de 5%, destinată persoanelor cu dizabilități;
  • refacerea trotuarelor perimetrale din jurul clădirii.”

Reluăm întrebarea: Instalația electrică o înlocuiește cineva, dacă tot nu s-a mai renovat din 1975? Încă nu știm. Poate ne va răspunde Primăria.

Pe hârtie, grădinița pe care o vedeți în imaginile de mai jos, cu pereți frumos văruiți în interior, parchet, uși și geamuri din termopan, acoperiș nou și aparent în stare bună, trotuare, spații de joacă, mobilier, trotuare, are nevoie de o reabilitare capitală, deoarece nu s-a mai investit nimic de 45 de ani. Hoția se vede din avion. În buzunarele cui vor ajunge acești 1.8 milioane de lei pentru lucrări făcute de două ori și cine a mințit și cum Uniunea Europeană să dea bani pentru reabilitarea unei construcții… reabilitate?

Să vedem totuși cam cum arată o unitate de învățământ cu adevărat lăsată de izbeliște de la Ceaușescu încoace. Este vorba despre fosta școală din cartierul Ciritei, zona Fermelor, care a fost lăsată să se distrugă pentru a se deprecia ireparabil, fiind unele interese cel puțin ciudate pentru acel teren. În tot acest timp, cei din primărie se plâng că nu au terenuri și clădiri în proprietate pentru a construi noi unități școlare.

Un alt exemplu vizibil „din avion” este o unitate de învățământ cu condiții bune, dar scoasă din circuit și dată unui… ONG. Unitatea de învățământ a fost reabiliată din bani publici, dar nu pentru copiii care nu mai au locuri în grădinițele din oraș. Această unitate de învățământ, școala de la Bâtca, aflată într-o poziție de maxim interes pe care au pus alții ochii, ar putea fi repusă în circuit, cu o investiție minimă. Doar că… nu se vrea.

Propaganda administrației publice locale este contrazisă de realitatea din teren, o administrație manipulată de sistem și de vechi interese care nu sunt blocate de nimeni.

  • Noi încă mai sperăm să vedem pe cineva din actuala conducere a primăriei care iese public și rupe tăcerea pentru că acum ar putea face acest lucru deoarece cazul prezentat azi este o combinație moștenită de la fosta conducere a primăriei.
  • Noi încă mai sperăm să vedem pe cineva din actuala conducere a primăriei care iese și ne explică de ce investiții de sute de mii de euro făcute pe banii părinților în unitățile de învățământ din Piatra-Neamț nu se regăsesc în actele primăriei.
  • Noi încă mai sperăm să vedem pe cineva din actuala conducere a primăriei cum ne spune adevărul căci dacă nu spunem o dată adevărul, în continuare, părinții vor da bani pentru dotările unităților de învățământ din Piatra-Neamț și pentru reabilitări anuale ale acestora.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate