VIDEOCLIP/ Ștefan Țârdea din Pipirig – „Neamțule, ținut frumos!”

Tânărul interpret de muzică populară Ștefan Țîrdea din comuna Pipirig a lansat un videoclip dedicat județului Neamț.

Textul aparține rapsodului popular Neculai Gavriliu, acompaniază Orchestra ”Mugurel” din Chișinău condusă de maestrul Ion Dascăl, iar în imaginile video apar și membri ai Ansamblului „Piatra Străjii” coordonat de prof. Constantin Zlevoaca.

Sunt născut pe malul drept al râului Ozana, în satul Popeni, într-o familie cu frică de Dumnezeu, care mi-a permis să îmi urmez visele și care m-a încurajat necondiționat.

Muzica populară mi-a mișcat sufletul din perioada în care am primele amintiri prin zonele colindate anterior de Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogas și Alexandru Vlahuță, iar poveștile bunicilor mei, spuse uneori la gura sobei, despre Pipirigul de demult si cântecele locale mi-au deschis câteva noi perspective. Fiind consătean cu rapsodul popular Neculai Gavriliu, am poposit adesea la locuința acestuia, am povestit, am dezbătut și, cu acordul acestui om drag sufletului meu, am început acum câțiva ani o primă formă de colaborare. În același context, am aflat istoria din spatele unor melodii locale ce mi-au fascinat copilăria si care circulă și astăzi asemeni unor comori locale doar la Pipirig, în înregistrări pe casete.

Puțină lume știe că Pipirigul a avut un grup de bărbați ce au onorat evenimentele locale cu vocea lor. Deși trecerea timpului a dus la dispariția trupească a unor membri ai acestui grup, înregistrările au rămas mărturie a efortului lor creator.

În anul 2021, în perioada în care finalizam studiile de licență în cadrul Conservatorului din Cluj, cu o temă dedicată cântecului popular din zona Pipirigului, am început primele discuții concrete cu rapsodul popular Neculai Gavriliu pentru a-mi încredința melodia “Neamțule, ținut frumos”.

Melodia e una dintre putinele creatii locale dedicate județului Neamț, întrucât pipirigenii au preferat să-și dedice majoritatea cântecelor vechi celor mai importante trăiri ale sufletului lor și zonei locale. Demersul meu a fost gândit pentru a marca munca celor ce au onorat în trecut muzica locală și întregul nostru județ. Creația muzicală pe încerc să o restitui tuturor nemțenilor sper să răsune cât mai mult în frumosul nostru ținut!„, transmite nemțeanul Ștefan Țîrdea.

… iar mai jos, piesa care ar trebui să răsune în tot județul Neamț:

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate