Vot unanim pentru eutanasierea a 50% din câinii care intră în următorii doi ani în adăpostul din Piatra-Neamț

Pe 16 iulie expiră contractul de concesiune prin care Salubritas a devenit gestionar al serviciului și al adăpostului public de câini fără stăpân din Piatra-Neamț. Drept urmare, în ședința de consiliu local de astăzi, 7 iunie, pe ordinea de zi a fost un proiect inițiat de primarul Andrei Carabelea, votat în unanimitate de consilierii din toate partidele, aleși de locuitorii municipiului, prin care s-a aprobat studiul de fundamentare privind delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Piatra-Neamț, caietul de sarcini și contractul de delegare.

Proiectul este fundamentat de legislația în vigoare, dar credem că e important să vedem și ce presupune acesta. Pe înțelesul tuturor, va fi o nouă licitație cu depuneri de oferte. Teoretic se pot înscrie mai mulți ofertanți, practic doar cei care își permit, de exemplu, să plătească 3000 de euro garanția de participare.

Din 2001, de când a intrat în vigoare OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân, deci de 21 de ani, primăriile din țară promit că vor scăpa localitățile de câini pe străzi prin alocarea de mormane de bani publici pentru capturare, adăpostire, eutanasiere și, când dă Domnul, adopție. De 21 de ani plătim aceste servicii și în continuare avem câini pe străzi și asta pentru că, din comoditate, statul pune în aplicare doar o parte a OUG 155.

Deși au fost întâlniri la sediul primăriei Piatra-Neamț și nenumărate discuții cu ONG-urile de protecția animalelor, deși s-a explicat în ultimii ani că sterilizările sunt o soluție mai ieftină și mai eficientă pe termen lung și că există temei legal de finanțare a acestora, dar și că e necesară o obligare a proprietarilor de câini de rasă comună să îi sterilizeze conform OUG 155/2001, Primăria Piatra-Neamț, susținută în bloc de consilierii locali care probabil nici nu au citit cele 34 de pagini ale proiectului, a decis să rămână consecventă vechilor metehne și să investească banii publici, banii dumneavoastră, banii noștri în, ghiciți ce, aceeași metodă ineficientă de gestionare a câinilor fără stăpân: capturare, adăpostire, eutanasiere.

Sterilizarea se va aplica „numai pentru câinii revendicați, adoptați sau adoptați la distanță”. Mai e cazul să spunem că nici până în ziua de astăzi nu s-a emis o HCL pentru aprobarea tarifelor adopției la distanță?

Mai mult, în perioada în care Dragoș Chitic a fost primar, municipiul Piatra-Neamț a îmbrățișat ideea că este inumană eutanasierea câinilor sănătoși care au depășit termenul legal de ședere în adăpost, respectiv 14 zile lucrătoare (click aici). Legea permite prelungirea acestui termen dacă există suficiente fonduri.

Ce prevede viitoarea concesionare: „eutanasierea câinilor fără stăpân (…) care nu au fost revendicați sau adoptați în condițiile și termenele stabilite prin lege și prezentul regulament”. Adică în 14 zile lucrătoare.

Se mai explică, după 20 de ani de pompat bani publici în capturare și eutanasiere că „municipiul Piatra-Neamț se confruntă cu problema prezenței pe aria administrativ-teritorială a localității a unui număr mare de câini fără stăpân. Acest fapt induce o stare de disconfort cetățenilor.”

Se mai spune că „Primăria a fost și este în permanent preocupată de problema înmulțirii necontrolate a câinilor fără stăpân. Anual problema puilor rezultați din gospodăriile populației, precum și a câinilor ce devin nefolositori „se rezolvă” prin abandonarea acestora pe domeniul public.”

Concluzia e monumentală: în loc să găsim metode de a recenza câinii cu stăpân și de a impune sterilizarea obligatorie prin lege a celor de rasă comună, primăria susține că „se impune creșterea numărului de câini capturați lunar de pe domeniul public/privat al municipiului”.

Potrivit primăriei, adăpostul are o capacitate de adăpostire a 450 de câini și se dorește „îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru câini” prin „atragerea de fonduri de la organizații sau fundații”. Atât timp cât administrația locală nu va înțelege să abordeze unitar și logic problema câinilor fără stăpân prin sterilizare și recensământ al câinilor cu stăpân, niciun ONG din țară sau din afara țării nu va susține modernizarea unui adăpost în care se eutanasiază pe bandă rulantă jumătate dintre câinii intrați în el.

Mai mult, se pune în sarcina concesionarului responsabilitatea de modernizare, nu știm din ce fonduri. Cei care au întocmit acest document susțin că au ajuns la această concluzie analizând mai multe criterii printre care și „articole din presă pe tema gestionării câinilor”. Nu știm ce fel de articole au citit, dar știm sigur că au înțeles doar ce le-a convenit.

Acest adăpost cu o capacitate de 450 de câini va avea, potrivit caietului de sarcini, nevoie de un minim necesar de 1 medic veterinar, 2 tehnicieni veterinari, un șofer și 4 muncitori pentru capturare si 2 oameni pentru curățenia, întreținerea și supravegherea celor 450 (patru sute cincizeci) de câini, inclusiv pe timp de noapte.

Se estimează că vom plăti aproximativ 600.000 de euro în 2 ani pentru eutanasierea a peste 800 de câini și adoptarea altor 800. Nu știm cu ce angajați se vor realiza cele peste 800 de adopții estimate, deoarece municipalitatea nu a prevăzut vreo cerință pentru a avea măcar un angajat cu această fișă a postului.

Atât s-a putut.

Puteți citi întreaga documentație aici – click.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate