„Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” – Grup de lucru la nivelul județului Neamț

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a lansat Campania Națională „Curățăm România!”, care se desfășoară în perioada 4 aprilie – 4 mai 2022, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Scopul campaniei:

  • Să schimbe percepția și atitudinea insituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor din comunitățile în care va avea loc campania.
  • Să responsabilizeze și să implice activ pe toți cei care ne vor fi parteneri sau beneficiari ai campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și pentru predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.
  • Să ofere un model de bună practică și să familiarizeze pe cetățeni cu modalitățile de valorificare a deșeurilor și cu posibilităților de colectare existente la nivel local și national

În vederea coordonării Programului, la nivelul județului Neamț a fost constituit un grup de lucru format din reperezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Neamț, Consiliului Județean Neamț, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț, , Direcția Silvică Neamț și Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

S-a solicitat Unităților Administrativ Teritoriale să facă demersuri pentru identificarea amplasamentelor cu depozitări ilegale de deșeuri, să estimeze cantitățile de deșeuri depozitate pe fiecare amplasament și sa stabileasca resursele necesare pentru salubrizarea zonelor. Fiecare UAT trebuie să întocmească un program de desfășurare a activităților de salubrizare pe care îl va transmite la APM Neamț și GNM-CJ Neamț; după fiecare acțiune de salubrizare fiecare UAT va raporta la APM Neamț si la GNM CJ Neamt cantitățile de deșeuri colectate.

În scopul derulării eficiente a acestei campanii, începând cu data de 05 aprilie 2022, solicitanții unitățile administrativ – teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunile administrativ – teritoriale și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară se pot înscrie în Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri – Curățăm România, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 27 milioane lei, iar finanțarea se acordă în cuantum de 100 % din valoarea totală eligibilă a proiectului. Suma maximă care poate fi acordată de AFM pentru finanțarea unui proiect, cu condiția încadrării în bugetul Programului, se stabilește în funcție de numărul locuitorilor la nivelul UAT solicitante sau, în cazul în care cererea de finanțare este depusă de către ADI, în funcție de numărul cumulat de locuitori ai UAT care intră în componența ADI.

În cadrul programului, sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, a lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, a canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, a câmpurilor și pădurilor de pe raza teritorială a UAT/ADI.

Pentru realizarea activităților, beneficiarii finanțării pot coopta voluntari din comunitățile locale, inclusiv din rândul instituțiilor publice, unităților de învățământ, operatorilor economici și/sau puși la dispoziție de ONG-uri; de asemenea, solicitanții pot încheia parteneriate cu entitățile menționate, în scopul facilitării activităților specifice. Solicitanții vor transmite dosarele de înscriere pe e-mail la adresa [email protected], până cel târziu la data de 06 iunie 2022. Ghidul de finanțare a Programului Curățăm România și Instrucțiunile de înscriere în program pot fi consultate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, la secțiunea Programe de finanțare.

În cadrul campaniei se vor colecta categoriile de deșeuri eligibile, doar în condițiile în care cantitățile respective de deșeuri nu fac obiectul contractelor încheiate de solicitanții finanțărilor cu operatorii licențiați/autorizați.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate