Zi simbolică la IPJ Neamț pentru Vlăduț, un viitor polițist

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, este marcată ,,Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”.

Astăzi, printre elevii Școlii de Poliție ,,Vasile Lascăr” din Câmpina,  aflați în practică la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, polițiștii nemțeni l-au cunoscut pe Vlăduț.

Acesta ne-a povestit despre clipele, mai puțin plăcute, prin care a trecut în timpul celor 12 ani petrecuți alături de părinți, ca elev în afara țării.

Vlăduț a ales să nu lase copleșit de experiențele copilăriei și să aducă o schimbare. Revenit în țară alături de părinți, a finalizat liceul și a dat admitere la Școala de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr” din Câmpina, unde astăzi este elev.

Profesia de polițist este pentru el o ocazie perfectă pentru a-i ajuta și pe alți copii care devin victime ale bullying-ului…și nu doar pe ei, pe toți membrii comunității unde va fi polițist.

a transmis IPJ Neamț

***

Pentru părinți și elevi, trecerea la învățământul primar, apoi gimnazial și liceal reprezintă momente de emoție, presărate cu teamă și de multe ori cu neîncredere.

Părinții și-ar dori să poată inventa un SCUT pentru a-i proteja pe cei mici de toate evenimentele neplăcute, iar copiilor le-ar fi de folos un scut pentru a evita să devină victime, pentru a nu fi răniți.

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, se celebrează ,,Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”. Pentru a marca această zi polițiștii de siguranță școlară și cei de prevenire au oferit elevilor, simbolic, un SCUT ANTIVIOLENȚĂ, cu dorința că acesta să îi ferească de toate momentele neplăcute.

Activitățile preventive au fost desfășurate alături de elevii Școlilor Gimnaziale din Pângărați, Piatra-Neamț și Roman, polițiștii vorbindu-le elevilor despre bullying, cyberbullying  și efectele pe care acesta le are pe termen scurt și lung, precum și despre traficul de persoane, faptele comise cu violență și consecințele legale ale acestora.

Bullying-ul reprezintă rănirea repetată și intenționată a unei persoane sau a unui grup, de către o altă persoană sau un grup,  iar relația implică un dezechilibru de putere.

Dacă ai fost victima bullying-ului nu trebuie să te confrunți singur cu asta. Spune cuiva în care ai încredere, a fost mesajul polițiștilor pentru elevi.

Această persoană poate să fie un prieten, consilierul școlar, părinții, polițistul, un profesor.

Ce faci dacă vezi că cineva este victima bullying-ului?

        ● sesizezi școlii tale;

        ● te oferi să mergi cu acea persoană să spuneți cuiva.

Comportamentul de tip bullying îmbracă mai multe forme:

  • forme verbale ale comportamentului de tip bullying: tachinarea, jignirea (bullying direct) şi bârfirea (bullying indirect);
  • forme fizice ale comportamentului de tip bullying: lovirea, îmbrâncirea, distrugerea sau furtul obiectelor personale (bullying direct) şi convingerea unui prieten să atace pe cineva în locul tău (bullying indirect);
  • forme socio-emoționale ale comportamentului de tip bullying: amenințarea, gesturi obscene (bullying direct) şi excluderea altora dintr-un grup, manipularea prietenilor (bullying indirect).

De cele mai multe ori elevul / elevii victimă, vor manifesta diferite efecte negative precum:

  • performanţe şcolare scăzute asociate cu risc ridicat de eșec școlar;
  • răni la nivel fizic;
  • apariția unui sentiment de rușine;
  • tulburări ale somnului;
  • modificări ale obiceiurilor alimentare și ale poftei de mâncare;
  • scăderea stimei de sine și  a stării de bine;
  • scăderea capacității de concentrare.
  • anxietate;
  • depresie;
  • izolare socială;
  • sinuciderea – în cazuri extreme.

Pentru a preîntâmpina aceste efecte să fim aproape de copii, de elevii, să devenim SCUT ANTIVIOLENȚĂ.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate