Ziua comunei Pipirig, o sărbătoare reușită pe Valea Ozanei [GALERIE FOTO]

Duminică, 28 august, a fost Sărbătoare pe Valea Ozanei. Sub acest generic s-a desfășurat Ziua comunei PIPIRIG, care a umplut centrul civic al localității de nemțeni conectați într-un fel sau altul cu aceste meleaguri binecuvântate.

Ziua comunei este evenimentul care ne unește pe toți, pe cei care ne desfășurăm activitatea la nivel local, pe copii și tinerii care se află la studii în diverse centre universitare, pe foștii noștri consăteni care domiciliază în alte localități în momentul de față, dar mai ales pe concetățenii noștri din diaspora, care în această perioadă sunt veniți acasă. Tututor le dorim ca astăzi să se bucure de această sărbătoare!

Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig

Cred că pentru fiecare dintre noi, atunci când auzim numele numele comunei noastre… tresărim. Pipirig nu este o comună oarecare, în care să nu ai nicio priveliște pentru ochi și nicio mângâiere pentru suflet. Dimpotrivă, cred că Pipirigul este o comună binecuvântată de Dumnezeu, o comună de o frumusețe aparte, cu aspectul unei cetăți naturale ce are doar zidul estic străpuns de apele râului Ozana. În această frumoasă localitate, avem oameni gospodari, destoinici, care știu să muncească și, sperăm noi că astăzi vor ști și să petreacă frumos.

(…) Vă mulțumesc tuturor pentru încredere și sprijin, iar colegilor mei din Consiliul Local și din aparatul de specialitate al primarului, le mulțumesc pentru buna colaborare și implicare.

Să vă bucurați de această zi și de ceea ce înseamnă comuna Pipirig pentru fiecare dintre dumneavoastră! La mulți ani, Pipirig! , a transmis prof. Vasile Dorneanu, primarul comunei 

Pipirig.

O dată evenimentul oficial deschis, tânărul artist Ștefan Țârdea a intonat imnul național al României, iar mai apoi un sobor de preoți care slujesc la parohiile de pe raza comunei Pipirig a oficiat slujba de Te-Deum.

Locuim aici, avem responsabilități, muncim și suntem răsplătiți de Dumnezeu. (…) Domnul să ne binecuvânteze pe toți, cu al Său har și cu a Sa iubire. Amin!, a spus pr. Dorneanu la finalul slujbei.

Sărbătoarea pe Valea Ozanei a continuat cu premierea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Vârstnicii ajunși la Nunta de aur au primit din partea primarului și a Consiliului Local un certificat de aur, o plachetă aniversară, flori, șampanie și câte un premiu în bani. Asta, pentru că toate aceste familii reprezintă pentru cei mai tineri dintre noi un model de înțelegere, de dragoste și de respect, după cum a precizat primarul Vasile Dorneanu.

De Ziua comunei Pipirig, în centrul civic au ajuns și numeroase oficialități care au ținut să adreseze urări de bine la ceas de sărbătoare atât primarului Vasile Dorneanu, cât și tuturor locuitorilor comunei. Îi amintim aici pe Adrian Niță- prefectul de Neamț, Florentina Moise- inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, Carmen Nastase- director al Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț, Mădălina Ciubotaru- vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ion Asaftei- consilier al președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, Vasile Apopei- viceprimarul orașului Târgu-Neamț, Constantin Matasă- primarul comunei Grumăzești, Ticușor Vasiliu- primarul comunei Petricani ș.a.

Cine nu a auzit de Pipirig? Doar dacă ne referim la scrierile lui Ion Creangă, Calistrat Hogaș sau Alexandru Vahuță, toată lumea din țara asta știe de Pipirig, de patriarhul Nicodim Munteanu- ctitorul acestei biserici spectaculoase și deosebit de frumoase, toată lumea a auzit de bunicul lui Ion Creangă, David Creangă. (..) Sunteți o comună mare, importantă, cu oameni frumoși și muncitori din județul nostru. Vă felicit și vă mulțumesc pentru faptul că astăzi m-ați primit atât de călduros! Vă urez să aveți bucurii, spor în viață și în credință. (…) Domnule primar, vă felicit pentru tot ce faceți aici!, a punctat Adrian Niță- prefectul județului Neamț.

Mai apoi vicepreședintele CJ Neamț a transmis pipirigenilor un gând bun din partea lui Ionel Arsene- președintele CJ Neamț, după care au luat cuvântul și alți invitați.

Ziua comunei Pipirig a continuat cu premierea prof. Georgeta Arsenescu și prof. Eleonora Arsene, care de-a lungul carierei au contribuit decisiv atât la formarea generațiilor de elevi, cât și la înființarea și funcționarea Muzeului David Creangă. De asemenea, au fost premiați meșterii populari Nicolae Dolhescu și Dănuț Popa- doi dintre pipirigenii care mențin vii și promovează meșteșugurile specifice localității.

Foarte important de precizat este faptul că organizatorii evenimentului, Primăria și Consiliul Local Pipirig au acordat o mare atenție artiștilor locali. Astfel, pe parcursul zilei, au urcat pe scenă pentru a cânta și încânta spectatorii numeroși copii, tineri și adulți talentați născuți în comuna Pipirig. Îi amintim aici pe Neculai Gavriliu, Frații Lupu, Evelina Ciocârlan, Dănuț Negrei, Analisa Golianu, Radu Cădere, Emanuela Avârvarei, Maria Bulai, Andra, Ema și Denis Ilie, Anastasia Pintilie, Andreea- Elena Ursu, Teodora Butnaru, Georgiana Chirilă, Elena Ionițăș.a.

Tot de Ziua comunei, primarul Vasile Dorneanu a felicitat și recompensat cei peste 115 (!) copii născuți în perioada septembrie 2021- august 2022, din părinți pipirigeni.

De asemenea, premiați au fost și elevii de la Liceul Tehnologic Ion Creangă Pipirig și de la școlile arondate din comună, care au obținut rezultate deosebite la examenele naționale. Momentul a fost  nul deosebit și plin de emoții pentru acești elevi, premiile și diplomele fiindu-le înmânate de către Florentina Moise- inspectorul școlar general al ISJ Neamț, cu ajutorul prefectului de Neamț, al primarului Vasile Dorneanu și al soției sale, Irina, care este director al Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig.

După momentul artistic susținut de Grupul Folcloric Dor vânătorean, numeroșii pipirigeni de toate vârstele veniți în centrul civic s-au delectat cu prestația renumitului Fuego. Spre seară, la Pipirig au ajuns și alți artiști consacrați la nivel național, care au încins atmosfera și au transformat Ziua comunei într-una memorabilă pentru toți cei prezenți. Este vorba despre Alexandru Brădățan, Vasilica Tătaru, Andreea Haisan, Mihaela Bălașcă, Ion Paladi, Alessia și Edward Sanda.

Ziua comunei Pipirig s-a terminat târziu în noapte, cu un spectaculos foc de artificii care a putut fi observat din depărtare, să afle și cine nu aflase deja: a fost Sărbătoare pe Valea Ozanei!

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate