Ziua internațională a Animalelor/ Zimbrul, un motiv de mândrie pentru nemțeni
În fiecare an, pe 4 octombrie, este sărbătorită Ziua internațională a animalelor (World Animal Day).
Este o zi menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața.
Pentru județul Neamț, un rol aparte îl are legendarul zimbru, mamiferul reintrodus în pădurile din zona Parcului Natural Vânători-Neamț la mai bine de două secole de la dispariția sa.
Zimbrul este un simbol pentru România, un însemn al întemeierii Moldovei. Iar pentru noi, nemțenii, este un motiv de mândrie, căci, în timp ce alte specii dispar din sălbăticie, la noi funcționează cu brio programul de reintroducere în libertate a legendarului mamifer, inițiat de Parcul Natural Vânători Neamț.
Târgu-Neamț este parte din Ținutul Zimbrului- microregiunea ecoturistică a județului Neamț, singura din România inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile din Lume. Iar Primăria orașului a fost dintotdeauna un partener de nădejde pentru cei care manageriază destinația.
Astăzi, de Ziua Mondială a Animalelor, vă sugerez să încercați măcar o dată o experiență unică la noi în zonă, safari cu zimbri, transmite Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.
Amintim că pe 22 martie 2012 a avut loc prima eliberare a zimbrilor în Parcul Natural Vânători Neamț (PNVNT). “An de an, în cei 10 ani scurși de atunci, pe perioada de valabilitate a autorizației de mediu, s-au făcut noi eliberări, astfel că în prezent în zona Parcului se află mai bine de 50 de exemplare, multe din acestea fătate în libertate.”, ne preciza nu demult Sebastian Cătănoiu, directorul PNVNT.
Ținutul Zimbrului se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu-Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători-Neamț. E singurul loc din România unde trăiesc zimbri în captivitate (Grădina Dragoș Vodă), semi-libertate (țarcul de aclimatizare) și libertate (peste 50 de exemplare în prezent se plimbă libere prin pădurile nemțene, inclusiv pui fătați în libertate).
Cu doi ani în urmă, specialiștii World Wide Fund for Nature (WWF) au atras atenţia că peste două treimi din populaţiile de animale sălbatice au dispărut în mai puţin de 50 de ani, în principal din cauza activităţilor umane. Mai mult, potrivit unui raport ştiinţific, dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare, pentru că favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.
Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor. Totodată, această zi este și un bun prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredințat natura. Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, însă este cel care are puterea și menirea de a conduce, cu rațiune și responsabilitate, destinele planetei.
DECLARATIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR ANIMALELOR:
Considerand ca viata este una singura,toate creaturile avand o origine comuna si diversificandu-se pe parcusul evolutiei in specii;
Considerand ca toate creaturile poseda drepturi naturale si ca fiecare animal cu sistem nervos are anumite drepturi;
Considerand ca ignorarea acestor drepturi naturale conduce omul sa comita crime impotriva animalelor;
Considerand ca coexistenta speciilor implica recunoasterea de catre specia umana a dreptului celorlalte specii sa traiasca;
Considerand ca respectul oamenilor pentru animale este acelasi cu respectul unui om fata de alt om,
SE HOTARASTE
Articolul 1
Toate animalele s-au nascut egale si au , deci, aceleasi drepuri!
Articolul 2
a) Fiecare animal trebuie respectat!
b) Omul, ca specie, nu are dreptul de a extermina alte animale sau de a le exploata. Omul trebuie sa-si foloseasca constiinta in serviciul animalelor.
c) Orice animal trebuie tratat cu respect si protejat de catre om.
Articolul 3
a) Nici un animal nu trebuie supus abuzurilor sau actelor de cruzime!
b) Daca moarte unui animal se impune ca ultima solutie, aceasta trebuie sa fie fara durere.
Articolul 4
a) Toate animalele apartinand speciilor salbatice au dreptul sa traiasca libere, in mediul lor natural si au dreptul sa se reproduca!
b) Orice privare de libertate, chiar in scopuri educationale este in opozitie cu acest drept!
Articolul 5
a) Orice animal care traieste in mediul domestic, trebuie sa creasca si sa traiasca intr-un ritm natural.
b) Orice schimbare a ritmului natural de viata a unui animal domestic, orice conditie dictata de om in scopuri mercantile, este in contradictie cu aceasta lege!
Articolul 6
a) Toate animalele selectate de om ca animale de companie, trebuie sa aiba o viata corespunzatoare longevitatii lor!
b) A abandona un animal este un act de cruzime si degradare umana!
Articolul 7
Animalele folsite in diverse munci trebuie sa „lucreze” perioade limitate de timp si nu sa lucreze pana la epuizare! Aceste animale trebuie sa aiba mancare si odihna adecvate.
Articolul 8
a) Experimentele pe animale care cauzeaza durere fizica sau psihica sunt incompatibile cu drepturile animalelor, chiar daca sunt in scopuri medicale, stiintifice ,comerciale sau orice alt fel de experiment!
b) Un substitut tehnic trebuie creat si dezvoltat.
Articolul 9
In eventualitatea unui animal crescut in scopuri industriale, acesta trebuie hranit, crescut si sacrificat cu metode umane de eutanasiere.
Articolul 10
a) Nici un animal nu trebuie folosit ca mijloc de amuzament.
b) Spectacolele cu animale si parcurile ZOO sunt incompatibile cu demnitatea fiecarui animal!
Articolul 11
Fiecare actiune care cauzeaza moartea unui animal este o cruzime.
Articolul 12
a) Fiecare actiune care cauzeaza moartea mai multor animale salbatice este genocid, adica o crima impotriva speciei.
b) Poluarea si distrugerea mediului conduc la exterminarea multor specii!
Articolul 13
a) Animalele moarte trebuie tratate cu respect!
b) Scenele violente, in care animalele sunt victime, trebuie interzise la cinema sau TV, cu exceptia cazurilor in care sunt folosite in demonstratii pentru apararea drepturilor animalelor!
Articolul 14
a) Asociatiile de protectia animalelor trebuie reprezentate la nivel guvernamental.
b) Drepturile animalelor trebuie aparate de legi, ca si drepturile omului.
Textul „DECLARAȚIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR ANIMALELOR” a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor în cursul Conferintei Internationale a Drepturilor Animalelor, care a avut loc la Londra între 21-23 Septembrie 1977.
Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn la Paris în 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO. Textul, revizuit în 1989 de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor, a fost trimis în 1990 Directorului General al UNESCO şi a fost făcut public în acelaşi an.
Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt