Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă – 28 aprilie 2023

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor în domeniul SSM.  28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor şi bolilor profesionale şi organizează acţiuni şi campanii în întreaga lume.

În iunie 2022, Conferința Internațională a Muncii (ILC) a decis să includă „un mediu de lucru sigur și sănătos” printre principiile și drepturile fundamentale ale OIM la locul de muncă, ocazie cu care au fost declarate convenții fundamentale, Convenția privind securitatea și sănătatea în muncă, nr. 155 (1981) și Convenția privind cadrul promoțional pentru securitate și sănătate în muncă, nr. 187 (2006). Ca urmare a acestei decizii, toate statele membre, chiar dacă nu au ratificat convențiile în cauză, au obligația, care decurge din însuși faptul de a fi membru al Organizației, să respecte, să promoveze și să realizeze, cu bună-credință, principiile privind drepturile fundamentale care fac obiectul acestor convenții.

La 28 aprilie 2023, OIM sărbătorește recunoașterea unui „mediu de lucru sigur și sănătos” ca principiu fundamental și drept la locul de muncă, reunind experți și decidenți pentru a discuta implicațiile precum și modul de implementare practic a acestui drept în lumea muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ s-a alăturat organizațiilor internaționale, instituțiilor şi autorităților naționale care sunt active în promovarea SSM, preluând tematica campaniei „Un mediu de muncă sigur şi sănătos”şi sărbătorirea Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă. Preocupările noastre vizează conştientizarea angajatorilor, lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru securitatea şi sănătatea în muncă, în contextul unei lumi într-o continuă schimbare.

Manifestările dedicate zilei de 28 aprilie din acest an, au început practic în luna martie, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ unde am organizat o întâlnire de informare/prevenire/educare pe teme privind securitatea şi sănătatea în muncă la care au participat elevii şi profesorii participanţi la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Ştiu şi aplic. Securitatea şi sãnãtatea în muncã se deprinde de pe bãncile şcolii!”. Au continuat în acelasi cadru, în perioada 25-28 martie, cu desfăşurarea etapei judeţene a Concursului Naţional şi cu premierea, în data de 26.04.2023, a elevilor şi profesorilor participanţi de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.

Activităţile dedicate acestei zile au continuat, în data de 28.04.2023, cu o prezentare a semnificaţiei Zilei de 28 aprilie şi a temei sub care se desfăşoară acţiunile în acest an, susţinută de inspectorul şef al ITM Neamţ în cadrul mesei rotunde organizate la sediul inspectoratului şi cu prezentarea de către inspectorii de muncă a unor comunicări specifice activităţii de securitate şi sănătate în muncă.

Întâlnirea s-a încheiat, nu înainte de a se transmite, pentru victimele accidentelor de muncă, în primul rând, un mesaj de  solidaritate faţă de cei afectaţi şi familiile lor, dar şi un mesaj de unitate şi de acţiune conjugată a tuturor celor implicaţi: instituţii ale administraţiei publice, întreprinderi şi reprezentanţi ai salariaţilor, pentru reducerea accidentelor de muncă şi a efectelor acestora, conştienţi fiind că eradicarea acestora nu se va putea realiza niciodată şi prin păstrarea unui moment de reculegere.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate