Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă

În fiecare an, în data de 28 aprilie,Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă prin organizarea de  campanii de promovare a activităţilor de prevenire a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Organizaţia Internaţională a Muncii a fost înfiinţată în anul 1919, iar unul dintre obiectivele de bază a fost promovarea unor medii de lucru sigure și sănătoase la nivel global pentru lucrători.

Lucrătorii sunt expuşi la numeroase riscuri de ordin biologic, fizic sau chimic, la pericole  psihosociale sau ergonomice. În fiecare an, la nivel mondial, milioane de muncitori își pierd viața urmare accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Foarte mulţi lucrători suferă din cauza leziunilor rezultate în urma accidentelor de muncă sau a afecțiunilor cronice. Schimbările climatice și creșterea evenimentelor meteorologice extreme au deja un impact profund asupra securității și sănătății în muncă și este probabil ca aceste provocări să continue să crească în anii viitori.

Acţiunile de conștientizare sunt menite să atragă atenția, la nivel internațional, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.

De asemenea, organizaţiile sindicale din lume onorează la 28 aprilie memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume. Promovarea libertății de asociere este necesară pentru a asigura o implicare semnificativă a partenerilor sociali în formularea și implementarea politicilor și programelor naționale de securitate și sănătătate în muncă, la toate nivelurile.

În anul 2024, Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă se desfăşoară sub deviza „Să asigurăm securitatea și sănătatea la locul de muncă într-un climat în schimbare”.

Schimbările climatice au deja un impact serios asupra sănătății planetare şi asupra sănătății umane. Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, lucrătorii din întreaga lume se confruntă cu un risc crescut de expunere la pericole precum căldura excesivă, radiațiile ultraviolete, fenomenele meteorologice extreme, poluarea aerului, bolile transmise prin vectori și substanțele agrochimice. Efectele schimbărilor climatice pot duce la o deteriorare a condiţiilor de muncă, cu numeroase efecte asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, inclusiv accidente de muncă, cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii, degenerescență oculară și probleme de sănătate mintală.

Efectele schimbărilor climatice asupra securității și sănătății la locul de muncă sunt distribuite inegal între regiuni și sectoare de activitate. Sunt în special expuși riscurilor generate de schimbările climatice: lucrătorii în aer liber din sectoare solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi agricultura, construcțiile și transporturile, lucrătorii din interior în medii calde și slab ventilate, lucrătorii din serviciile de urgență, sectorul de sănătate și alte servicii publice, femeile însărcinate, copiii, adulții în vârstă și persoanele cu dizabilități, lucrătorii din economia informală, migranții și cei din microîntreprinderi și întreprinderile mici.

Există, de asemenea, implicații financiare datorate pierderii productivității, perturbărilor de afaceri și infrastructurii deteriorate.

Organizaţia Internațională a Muncii recomandă, pentru protejarea lucrătorilor într-un climat în schimbare promovarea, respectarea și realizarea principiului fundamental și a dreptului la locul de muncă al unui mediu sigur și sănătos, inclusiv abordarea efectelor periculoase ale schimbărilor climatice la locul de muncă, implementarea unor standarde internaționale de muncă şi a altor instrumente, care să ofere îndrumări pentru protejarea lucrătorilor împotriva riscurilor legate de schimbările climatice, respectarea Orientărilor din 2015 pentru o tranziție justă către economii și societăți durabile din punct de vedere ecologic, pentru a se asigura că niciun lucrător nu este lăsat în urmă în timpul tranziției către o economie verde.

Fiecare angajator trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securității și sănătății la locul de muncă  şi să urmărească evitarea  riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, în special în ceea ce priveşte proiectarea posturilor de muncă, alegerea echipamentelor de muncă, a metodelor de muncă şi de producţie, în vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuării efectelor acestora asupra sănătăţii, adaptarea la progresul tehnic, înlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai puţin periculos, dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care să cuprindă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, adoptarea, în mod prioritar, a măsurilor de protecţie colectivă faţă de măsurile de protecţie individuală, furnizarea de instrucţiuni corespunzătoare lucrătorilor.

Evitarea accidentelor urmate de incapacitate temporară de muncă sau deces se poate realiza prin conştientizarea tuturor angajatorilor şi angajaţilor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire și protecţie la locurile de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ se alătură OIM şi altor organizaţii internaţionale, instituţiilor şi autorităţilor naţionale care sunt active în promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă. Acţiunile inspectorilor de muncă urmăresc conştientizarea angajatorilor, a lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru securitatea şi sănătatea în muncă din judeţul Neamţ în vederea reducerii accidentelor de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de  instituţia noastră atât în cadrul întâlnirilor cu  organizaţii şi angajatori, cât  şi în mediul online.

Manifestările dedicate zilei de 28 aprilie din acest an, au început practic în luna martie, la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ unde am organizat o întâlnire de informare/prevenire/educare pe teme privind securitatea şi sănătatea în muncă la care au participat elevii şi profesorii participanţi la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Ştiu şi aplic. Securitatea şi sãnãtatea în muncã se deprinde de pe bãncile şcolii!”. Manifestările au continuat în data de 4 aprilie, cu desfăşurarea etapei judeţene a concursului naţional şi cu premierea de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, în data de 22.04.2024, la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ, a elevilor şi profesorilor participanţi la etapa judeţeană.

Activităţile dedicate acestei zile, vor  continua în data de 29 aprilie la sediul ITM Neamţ, unde va fi organizată o întâlnire cu reprezentanţi ai angajatorilor, angajaţilor, sindicatelor, patronatelor şi ai serviciilor externe de prevenire şi protecţie. Inspectorul şef al ITM Neamţ  va prezenta semnificaţia Zilei de 28 aprilie şi a temei sub care se desfăşoară acţiunile în acest an, „Să asigurăm securitatea și sănătatea la locul de muncă într-un climat în schimbare”, și de asemenea, inspectorii de muncă vor avea prezentări pe această temă.

Transmitem pentru victimele accidentelor de muncă, – în primul rând – un mesaj de  solidaritate faţă de cei afectaţi şi familiile lor, dar şi un mesaj de unitate şi de acţiune conjugată a tuturor factorilor implicaţi: instituţii ale administraţiei publice, întreprinderi şi reprezentanţi ai salariaţilor, pentru reducerea accidentelor de muncă şi a efectelor acestora, conştienţi fiind că eradicarea acestora nu se va putea realiza niciodată.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate