Ziua municipiului Roman – 632 de ani de la prima atestare documentară

Cu ocazia împlinirii a 632 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Roman, Complexul Muzeal Național Neamț organizează, sub patronajul Consiliului Județean Neamț, la Muzeul de Istorie din Roman, sâmbătă 30 martie 2024, începând cu orele 1100, un simpozion dedicat acestui eveniment major pentru istoria noastră locală. În cadrul acestui eveniment, după cuvântul de salut, în deschidere, din partea organizatorilor și al autorităților locale către romașcani, vor fi prezentate o serie de comunicări, având ca temă generală istoria locală, cu accent în acest an pe subiecte legate de comunități și religie.

Cu rol strategic în sistemul defensiv al Moldovei medievale (fapt dovedit de existența celor două cetăți atestate), târgul Romanului a cunoscut mai ales o evoluție și o dezvoltare economică constantă, dublată de o creștere a populației în același ritm și întârită de existeța unor numeroase minorități, unele dintre ele recunoscute pentru ocupația de bază reprezentată de producție și comerț (evrei, armeni, ruși lipoveni, greci); în acest context, se poate vorbi și despre mai multe religii/biserici, unele chiar legate de specificul etnic: ortodocși, mozaici, catolici, ortodocși de rit vechi.

Vor fi susținute studii și comunicări din diverse domenii ale istoriei locale (P.C. Pr. Dr. Florin Aurel Țuscanu – Episcopia Romanului în perioada interbelică. Arhiereul Ilarion Băcăoanul, CS Dr. George-Dan Hânceanu – Cercetări arheologice la Spitalul Precista din Roman. Rezultate preliminare, istoric militar Sorin Grumuș – Divizia 7 Infanterie Roman în Bătălia Moldovei din anul 1944,Radu Kiprian, Ștefan Carpușcă – O zi din viața rușilor lipoveni din Roman, prof. Petru Flenchea – Municipiul Roman: interferențe interetnice și confesionale – rușii lipoveni și rromii; mentalități în schimbare,muzeograf Relu Butnariu – Agricultura și creșterea animalelor din zona Roman, reflectate în colecția de etnografie a Muzeului de Istorie din Roman, muzeograf Iulia Lazăr – Aspecte din viața cotidiană în Romanul interbelic văzute de presa vremii), rod al muncii unor specialiști romașcani dar, în spiritul bunelor practici, beneficiem și de colaborarea unor colegi de breaslă din alte localități: Ionuț Florin Filip (București, expert UNESCO patrimoniu imaterial) – Romanul și Bacăul în împărțirea politico-administrativă a Moldovei și României din evul mediu și până azi, PC Pr. George Ouatu (Parohia Văleni) – Ultimii ceasornicari ai Romanului,muzeograf Dan Mihăilescu (Piatra Neamț) – Gen. Ernest Broșteanu – cavaler al Ordinului Mihai Viteazu,Dr. Marius Alexandru Istina (C.M.J. Iulian Antonescu Bacău) – Melchisedec Ștefănescu – istoric sau cronicar, muzeograf Oana Maria Bălan (CMNN – Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț) – Rezervații geologice și paleontologice din județul Neamț, Dr. Otilia Mircea (CMNN – Laboratorul de Restaurare-Conservare), CS Dr. Viorica Vasilache (Universitatea Al. I. Cuza Iași, Institutul Interdisciplinar de Cercetare, Centrul ARHEOINVEST), muzeograf Lavinia-Ana Axentioi (CMNN – Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț) – Tipuri de degradări și deteriorări evidențiate prin tehnici neinvazive la artefacte din metal. Stări de conservare și metodologii de restaurare, Cristinel Ștefan Tănasă (Direcția Județeană Neamț a Arhivelor Naționale) – Preotul Constantin Mihai și lupta împotriva regimului comunist din România, muzeograf Daniel Sava (Muzeul Municipal Pașcani) – Zece icoane românești din patrimoniul Muzeului Municipal Pașcani, iar lista ar putea continua. Activitatea va fi întregită prin prezentarea a două noi apariții editoriale: Eugen D. Neculau – Rost și rânduială în satul românesc (Iași, 2023) și Ion Măzăreanu – Articole publicate despre Ion Ionescu de la Brad (editura ”Ion Ionescu de la Brad” Iași, 2024), prezentate de etnograful Marcel Lutic (Muzeul Municipal Pașcani), respectiv istoricul militar Sorin Grumuș.

Avem plăcerea de a invita pe toți cei interesați să participe la această manifestare, care se va desfășura în Corpul A al Muzeului de Istorie din Roman (Palatul Nevruzzi).

Organizator,

muzeograf Adrian Ciobanu

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate