La început de primăvară, omagiu adus lui Creangă în orașul de pe malurile Ozanei

„Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul,

în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri.”

(Ion Creangă, în „Amintiri din copilărie”)

Ce poate fi mai frumos la început de primăvară, în orașul de sub Cetate, decât un omagiu adus scriitorului humuleștean Ion Creangă? Timp de trei zile, între 1 și 3 Martie, Consiliul Județean Neamț invită toți nemțenii și turiștii aflați în zonă să participe la evenimentele dedicate „Zilelor Ion Creangă” organizate la Casa Culturii din Târgu-Neamț.

Chiar în prima zi a primăverii se împlinesc 186 de ani de la nașterea autorului operei autobiografice „Amintiri din copilărie”.

„Creangă a fost și va fi al nostru! E o mândrie națională și o binecuvântare să avem o asemenea personalitate, care a văzut lumina zilei pe aceste meleaguri. Contribuția lui la literatura română și la dezvoltarea învățământului românesc au fost prea mari pentru a nu-i da atenția cuvenită, aici, la el și la noi acasă! Îmi doresc ca toate activitățile pe care le-am prins în program să fie pe gustul publicului și fiecare dintre cei care ne vor onora cu prezența să se bucure de o experiență frumoasă, trăind cu emoție frânturi din ceea ce a fost copilăria lui Creangă sau din opera acestui desăvârșit povestitor, care s-a născut pe meleagurile noastre“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Evenimentul „Zilele Ion Creangă“ este organizat de Consiliul Județean, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, respectiv Casa Culturii din oraș.

Amintim că pe 1 martie va avea loc un concurs literar-artistic, iar după-amiază iubitorii de culoare și frumos sunt așteptați la vernisajul expoziției „Mărțișor“.

În a doua zi, pe 2 martie, personajele din lumea lui Creangă, care prind viață prin mâna meșterului popular Ionela Lungu, vor putea fi admirate într-o expoziție, iar seara se va încheia cu o piesă de teatru în care vor evolua actori de la Teatrul Național din Cahul, Republica Moldova, care vor aduce „Amintirile din copilărie“ la ele acasă.

Ultima zi a evenimentului va fi dedicată în mod deosebit celor interesați de activități spirituale, fiind invitați la expoziția „Candele vii – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane“, iar de la ora 17 va avea loc un concert al Coralei „Bazil Anastasescu“ Târgu-Neamț. Seara se va încheia cu o conferință literar-religioasă, susținută de preotul Vasile Ioana și moderată de Dan Negru.

E important să nu ne uităm valorile și să le cinstim memoria așa cum se cuvine. Zilele următoare, la umbra Cetății Neamț îl vom putea redescoperi pe Ion Creangă, omul și scriitorul, cel care a dat viață multor personaje ce ne-au marcat copilăria.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate